Rent a car Antalya Karain Mağarası

Rent a car Antalya Karain Mağarası
Rent a car Antalya araç kiralama ile gezilecek yerler arasında Karain Mağarası ilk sırada yer almaktadır. Doğal güzelliğiyle ve görsel manzarası ile görülecek yerler arasında ilk sırayı almayı hak kazanır…
Karain Mağarası (Antalya)
Karain Mağarası nasıl gidilir…
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Yeryüzünde bilinen paleolitik mağaraların çoğu sadece bir dönemi temsil ederken Karain Alt, Orta ve Üst olarak kesintisiz bir katmanlaşma göstermekte ve bu katmanlardan elde edilen veriler, özellikle Avrupa ve Yakın Doğu arasındaki bağlantılar ve göç yolları hakkında fikir vermesi açısından önem taşımaktadır. Karain'den ele geçirilen Anadolu'da bilinen en eski insan kalıntılarının yanısıra mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri Anadolu sanatının ilk örnekleridir. Ayrıca, verdiği bitki ve hayvan kalıntıları ile Batı Akdeniz'in eski çevresinin ortaya konmasında önemli bir rol üstlenmektedir.

Türkiye'nin en büyük doğal mağaraları arasında olan Karain Mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 metre, denizden ise 430-450 metre yüksekliktedir.
Mağara, Alt Yontmataş'tan başlayarak, Orta ve Üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Prehistorik Çağlarda ve Klasik Çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da yaklaşık on bir metreyi bulan kalın bir kültür dolgusu içermektedir.

Ancak mağaranın en uzun süren ve en önemli iskânı Paleolitik (Yontmataş Çağı) dönemde olmuştur. Daha çok Adak Mağara (tapınak) olarak kullanılan mağaranın alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır. Karain Mağarası'nda yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesi'nde ve mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesi'nde sergilenmektedir.
Karain Mağarası'na; 1946 senesinden beri kazı yapılmaktadır. Bu kazılar sonucunda, bölgede yaklaşık 500 bin sene önce yerleşim merkezi kurulduğu kanısına varılmıştır. Türkiye çapında içerisinde insan yaşayan en büyük mağara olarak tanımlanmaktadır.

Karain Mağarası Nedir?

Karain mağarası; ülkemiz çapında en önemli ve en büyük doğal mağaraların içerisinde yer almaktadır. Mağarada; 1946 senesinden beri sürekli kazılar gerçekleştirilmektedir. Deniz yüksekliği 430 metre olarak belirlenen mağarada yapılan kazılardan ortaya çıkan her şey Antalya ve Karain Müzesinde sergileniyor.

Kazı sırasında bulunan eserlerden anlaşıldığı üzere mağara yaklaşık 500 bin senedir aynı biçimde kendini koruyor. Bununla beraber Karain Mağarası içinde o zamanlarda insanların yaşamış olduğuna dair türlü kanıtlar, arkeologlar tarafından bulunmuştur. Aynı zamanda mağara içerisinde insan yaşayan en büyük mağara özelliğine sahiptir.

Karain Mağarası Nerededir, Hangi Bölge ve İldedir?

Karain Mağarası; Antalya- Burdur karayoluna 6 kilometre uzaklıktaki Yağca Köyünde yer almaktadır. Antalya iline uzaklığı ise yaklaşık 27 kilometredir.

Karain Mağarası; Yakın Doğu ve Anadolu bölgelerinde tarihi bakımdan oldukça değer taşımaktadır. Mağara içerisinde pek çok çağlardaki insanların yaşadığı kanıtlanmıştır. Bu çağlar arasında; neololitik, paleolitik, protohistorik, kalkolitik çağları yer almaktadır. Mağaraya yapılan kazılar, hala devam etmektedir.

Karain Mağarası Nasıl Gidilir?

Antalya şehrine 27 kilometre uzaklıkta yer alan Yağca köyündeki mağaraya gidebilmek için; Antalya- Burdur karayolundan ulaşmak mümkündür. 13 kilometre ilerlendikten sonra kişinin karşısına Karain tabelası çıkacaktır. Bu tabelaların takip edilmesi ile mağaraya kolay bir şekilde ulaşmak kesin olacaktır.

Karain Mağarası Nasıl Oluşmuştur? Oluşumu Hakkında Bilgi

Karain Mağarası; doğal karstik oluşumlar sonucu meydana gelmiştir. 1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiştir. Mağaranın oluşumu; ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmıştır.

Karain Mağarası Özellikleri

- Karain Mağarasında yapılan kazı çalışmaları neticesinde pek çok çağa ait kalıntılar bulunmuştur. Bu çağlar; Orta, Yeni, Bakır Taş ve Tunç devri şeklinde sıralanabilir. Bu durum ise mağarada 500.000 yıl öncesinde insanların yaşadığına işaret etmektedir.

- Mağara etrafından çıkarılan tüm eserler, Anadolu sanatının hakkında bilgi sahibi olmak konusunda çok önemli bir durumdur.

- Karain Mağarasından; su aygırı, aslan, zürafa, fil, sırtlan gibi pek çok hayvana dair izler bulunmuştur.

- Karain ve etrafında yer alan başka mağaralar, kültürel ve doğal özellikler sayesinde Dünya Miras Listesi’ne aday gösterilmektedir.

- Kalkolitik Çağ'ın en mühim özelliği olan boyalı seramikler, mağaradan çıkarılmış olup müzelerde sergileniyor. Bunun sayesinde Kalkolitik Çağ'da yaşamış olan insanların, mağara yakınlarında nasıl bir hayat sürdürdüklerini anlamak mümkün olacaktır.

Karain Mağarası Tarihi Eser ya da Milli Park mıdır?

Karain Mağarası tarihi eser veya milli park değildir. Karain Mağarası, bir doğal güzellik olarak tanımlanabilir.